dzisiaj podam wam 2 proste przepisy na pyszne desery!
a mianowicie panna cotta i creme brule!
to pierwsze jest z kuchni włoskiej a drugie z francuskiej!!
Panna Cotta
Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika, UHT, 30% lub 36%)
• 250 ml pełnego mleka
• 80 g cukru
• 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
• 1 łyżka białego wina (niekoniecznie)
Do podania: świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać 2 łyżkami
zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół
i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
- Do rondelka wlać śmietankę
kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę
lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
- Dodać rum i wino,
doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać
namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści.
- Mieszankę wlać do 4
filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do
wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki
przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5
godzin, lub najlepiej na całą noc.
efekt końcowy :
• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii
Wykonanie:
- W rondelku powoli zagotuj śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmij z ognia i lekko studź.
- Żółtka ubij, ale nie do
końca, nie na puszysto. Dolej ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za
każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu.
Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
- Napełnij foremki, wlewając
krem przez sitko.
- Wstaw na 50 minut do
piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
- Ostudzony krem schładzaj w
lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
- Każdy krem posypuj 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuj, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
efekt końcowy:
Fajny post mmm panna cotta :3
OdpowiedzUsuń