czwartek, 28 marca 2013

deserki !!!

hejka !

dzisiaj podam wam 2 proste przepisy na pyszne desery!

a mianowicie panna cotta i creme brule!
to pierwsze jest z kuchni włoskiej a drugie z francuskiej!!

Panna Cotta

Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):

3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika, UHT, 30% lub 36%)
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżka białego wina (niekoniecznie)

Do podania: świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy



Przygotowanie:

  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  • Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

efekt końcowy :

 

                               



Crème brûlée Δ
Klasyczne, waniliowe. Składniki na 5 sztuk:


Składniki:

500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii




Wykonanie:

  • W rondelku powoli zagotuj śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmij z ognia i lekko studź.
  • Żółtka ubij, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolej ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
  • Napełnij foremki, wlewając krem przez sitko.
  • Wstaw na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
  • Ostudzony krem schładzaj w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
  • Każdy krem posypuj 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuj, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
 efekt końcowy:
 
 
można przystroić owockami ta jak pokazane na zdjęciu!!
 
 
to już koniec na dzisiaj!!
 
papa!!


1 komentarz: